Blog

Späť

Upchatá kanalizácia a odtoky? Aj toto sú príčiny

Upchatá kanalizácia dokáže narobiť poriadne vrásky každému. Je jedno, či to je v rodinnom dome, v byte či vo vašej firme. Výsledok je rovnaký – zápach, upchatý odtok, splašky a neporiadok, v najhoršom prípade zničený majetok. Prečo sa nám ale kanalizácia upcháva? Prinášame vám najčastejšie príčiny upchatej kanalizácie.

Kuchynský olej

Aj vy patríte medzi tých, čo vylievajú použitý kuchynský olej do drezu? Ide pritom o nebezpečný odpad, ktorý by sme všetci mali odovzdávať na príslušných miestach, väčšinou ide o benzínové pumpy či zberné dvory. Pri umývaní riadu sa aj bez toho, aby ste do odtoku vyliali olej, dostane veľké množstvo mastnoty, ktorá narobí škodu. Tým, že do odtoku vlievate použitý olej pravidelne, tuk v potrubiach stuhne a všetko upchá, keď sa to spojí so zvyškami potravy, ktoré spláchnete vodou pri umývaní riadu, vznikne časovaná bomba.

 

Hygienické potreby

Koľkokrát ste už videli na verejnej toalete nápis, kde bolo spomenuté, že do toalety nemáte vhadzovať žiadne dámske hygienické potreby či vlhčené obrúsky? Nie je to tam len tak pre zábavu. Aj doma by ste mali mať tieto nápisy pred sebou vždy, keď sa vám zdá ako dobrý nápad hodiť do vašej toalety vlhčené obrúsky a dámske hygienické potreby, dokonca ani tampóny, s ktorými ste si vyčistili tvár, nie sú dobrým nápadom. Takýto odpad sa dokáže v kanalizácii niekoľkonásobne zväčšiť a vytvoriť guču, ktorá vaše potrubie upchá a toaleta vám môže začať pretekať a vyplaví aj odpad.


Ochlpenie tela

Tí, ktorí žijú v jednej domácnosti so ženou či mužom, ktorí majú dlhšie vlasy, vedia o čom hovoríme už teraz. Vlasy a celkové ochlpenie tela sú jedným z najčastejších dôvodov upchatia odtoku vo vašej sprche alebo vani. Odporúčame na tieto miesta zvoliť odtokové sitká, ktoré zadržia ochlpenie, aby sa nedostalo priamo do odtoku.

 

Prírodní nepriatelia kanalizácie

Problém nemusí byť iba na vaše strane. Kanalizáciu môže upchať či poškodiť aj sila prírody. Príkladom sú korene stromov, ktoré dokážu veľmi ľahko poškodiť hlavne staré potrubia. Veľkým nepriateľom je aj zosuv pôdy. Naša zem je neustále v pohybe a domy, ktoré sú stavané na kopcoch môžu natrafiť časom na problémy so statikou budovy, ale i zničené potrubia kanalizácie. Staré potrubia, ktoré sú vyrobené z hliníku alebo liatiny nevydržia toľko rokov ako súčasné plastové. Preto sa vplyvom prírodných síl môžu zničiť, či ľahko upchať v prípade prasklín na potrubí.

 

Ako takýmto problémom predchádzať? Pravidelné kontroly stavu kanalizácie a jej čistenie. My v Kanál Servis na jej čistenie využívame krtkovanie, kedy čistíme kanalizácie pomocou prenosného zariadenia poháňaného elektromotorom. Na motor je cez spojku pripojená ohybná pružina s dĺžkou až niekoľko desiatok metrov ukončená hrotom. Dostaneme sa vďaka tomu až k jadru problému.

Ako vám pomôžeme?

Zaujímate sa o naše služby? Vyplňte kontaktný formulár a my vás budeme obratom kontaktovať. Cez formulár sa môžete informovať v prípade akýchkoľvek otázok, vytvoriť online objednávku našich služieb, vyžiadať nezáväznú cenovú ponuku.