Blog

Späť

Kanalizácia nie je samozrejmosťou ani v dnešnom modernom svete

Vyrastáme v dobe a v krajine, kde väčšina z nás má fungujúcu prípojku na kanalizácie na dedinách i v mestách. Sú však krajiny, ktoré o fungujúcej kanalizácii môžu len snívať, aj na našom malom Slovensku sa nájdu obce, ktoré žijú ešte stále v minulosti.

V histórii odpadového hospodárstva nastala veľká zmena, keď sa začalo s budovaním efektívneho systému nakladania s odpadmi. Odpady začali byť skládkované, čo síce nie je najekologickejším riešením, v minulosti však neboli možnosti ako dnes. A pre splašky a zvýšenie komfortu bývania sa začali budovať centrálne kanalizácie, na ktoré sa napájali obydlia.

Od drevených búd ku keramickej mise

Kedysi však ľudia nemali kanalizácie, a tým pádom nemali ani pre nás samozrejmú splachovaciu toaletu. Drevené „kadibúdky“ boli bežnou výbavou každého dedinského domu. Splachovaciu toaletu vlastnilo málo z nich. Aj v súčasnosti, kedy žijeme v modernom svete a kanalizačné prípojky ponúkajú ľuďom vodárenské spoločnosti za symbolicképeniaze, sa nájdu domy, dokonca celé dediny bez pripojenia na kanalizáciu. Drevené búdy tak stoja a splašky znečisťujú pôdu.

Mnohí si myslia, že problém s chýbajúcou kanalizáciou sa týka iba menej vyspelých krajín. Väčšinou sa v médiách hovorí o krajinách tretieho sveta, kde vidíte bežne dieťa vykonávať potrebu pri ceste. V týchto krajinách sa aj vďaka absencii kanalizácií šíria rôzne infekčné choroby a epidémie, ktoré zabíjajú dospelých i deti. Aj na Slovensku máme miesta, kde ľudia nepoznajú základné hygienické návyky, nie sú pripojené na kanalizáciu a deti nie sú vedené k základom hygieny, preto sa aj tu dokážu ľahko šíriť choroby.

Toaleta ako výsada ľudstva

Viac ako 2 a pol miliardy ľudí nemá na svete k dispozícii toaletu, akú má doma väčšina z nás. Informovala o tom Rose Georgová, britská novinárka. Mať „kultúrnu“ toaletu je výsada aj v dnešnej dobe.

Na Slovensku sú na budovanie kanalizácie už od roku 2007 vyčlenené peniaze z eurofondov. Najprv mali možnosť pripojiť sa na kanalizáciu väčšie obce, neskôr sa začalo s prípojom menších obcí. Tí, čo žijete na dedinách si určite na tieto časy spomínate, rozkopané ulice, ktoré doteraz pri jazde autom pripomínajú horskú dráhu. V našom rodisku je mnoho ľudí žijúcich v oblastiach, kde je ťažšie napojiť sa na prípojku. Neustále sa bojuje aj s nezáujmom napojiť sa v obciach s malým počtom obyvateľov a vytvára to situáciu, kedy kanalizáciu nemajú všetci obyvatelia našej krajiny, a to sa píše tok 2020.

Aj keď sa ľudia na vyšších pozíciách snažia o budovanie kanalizácií, ktoré uľahčia život a v mnohých prípadoch ho môžu aj zachrániť, stále je veľké množstvo ľudí, ktorí túto výsadu nemajú. Nielen vo svete, ale i v našej malej krajine.

Ak patríte medzi tých šťastlivcov, ktorí majú výsadu v podobe pripojenia na kanalizáciu, myslite na to, že si to treba vážiť. A nielen to. Starostlivosť o kanalizáciu by mala byť v každej rodine či firme na popredných miestach. Nehody s prasknutými potrubiami, či upchaté odpady sú bežným javom. Dajte si preto záležať a dbajte na pravidelné kontroly a čistenie. U nás v Kanal servis sa o to postaráme. Na čistenie kanalizácii využívame techniku krtkovania, vďaka ktorej sa dostaneme až k jadru problému.

Ako vám pomôžeme?

Zaujímate sa o naše služby? Vyplňte kontaktný formulár a my vás budeme obratom kontaktovať. Cez formulár sa môžete informovať v prípade akýchkoľvek otázok, vytvoriť online objednávku našich služieb, vyžiadať nezáväznú cenovú ponuku.