Blog

Späť

Lapač tukov ochraňuje kanalizáciu i životné prostredie

Ak vlastníte gastronomickú prevádzku, venujete sa spracovaniu potravín alebo využívate väčšie množstvo olejov a tukov v domácnosti, je pre vás nevyhnutým riešením zabudovať si lapač tukov. Ušetrí vám financie na údržbe kanalizácii a pomôžete ním aj životnému prostrediu.

Toto šikovné zariadenie, ktoré odporúčame do všetkých prevádzok, kde hrozí únik olejov a tukov do odpadových vôd, dokáže zázraky. Aj v domácnostiach sa do kanalizácie veľmi ľahko dostanú tuky z varenia, ktoré sa zachytávajú na steny odpadových rúr a následne sa na ne nabaľujú nečistoty – zvyšky potravín. Takýmto spôsobom sa kanalizácia upcháva, nepríjemne zapácha a ohrozuje sa jej životnosť – zvyšujú náklady na jej údržbu.

Čo je lapač tukov a na čo slúži?

Lapač tukov dokáže zachytiť oleje a tuky, ktoré sa vytvárajú pri výrobe potravinových výrobkov, v reštauráciách, hoteloch a iných gastronomických  prevádzkach, ale aj v domácnostiach. Vďaka tomu, že zachytí tukové nečistoty, chráni vašu kanalizáciu pred zanesením, a zároveň je ekologickým priateľom v prípade, že vám záleží na životnom prostredí. Tuky ohrozujú aj fungovanie čističiek odpadových vôd, kde sa usadený olej musí následne zložito odstraňovať.

Ako funguje lapač tukov?

Zachytáva tuky a oleje, čistí vodu ešte predtým, ako sa dostane do čističky odpadových vôd.Otázka znie ako? Cez potrubie preteká odpadová voda, ktorá je zbavená hrubších nečistôt a natečie priamo do lapača tuku, kde sa odlúči tuk na hladine vody. Tuky sa následne ochladzujú, tuhnú, a tým sa mení ich hustota a vyplavia sa na povrch. Obsah lapača tuku sa pravidelne odstraňuje. Prečistená voda odteká spodnou časťou lapača tuku do odtoku.

Vedeli ste že?

Použitý kuchynský olej by ste mali zbierať do zbernej nádoby, odstrániť z neho nečistoty – zvyšky potravín, tým, že ho precedíte a následne olej odovzdať na určených miestach. Obce majú povinnosť zabezpečiť odberné miesto na použité jedlé tuky a oleje z domácnosti. Väčšinou ide o zberný dvor. Použitý kuchynský olej ale viete odovzdať aj na čerpacích staniciach Slovnaft. Zoznam staníc, kde sa dá olej odovzdať, nájdete na internete.


Rôzne prevedenia a veľkosti

Lapače tukov sú vyrábané v rôznych veľkostiach a prevedeniach, aby vedeli slúžiť kdekoľvek, kde sú potrebné. Musia spĺňať najnovšie európske normy a nekompromisné kritériá, čo sa týka vyčistenej vody, ktorá zbavená tukov ďalej odteká potrubím do odtoku. Ak si nie ste istí, akú veľkosť či model potrebujete vy do vašej prevádzky, či domácnosti, radi vám v KanalServis poradíme a postaráme sa o všetku prácu spojenú so zabudovaním lapača tukov u vás.

 

Ako vám pomôžeme?

Zaujímate sa o naše služby? Vyplňte kontaktný formulár a my vás budeme obratom kontaktovať. Cez formulár sa môžete informovať v prípade akýchkoľvek otázok, vytvoriť online objednávku našich služieb, vyžiadať nezáväznú cenovú ponuku.